Gingivitis en Parodontitis

Gingivitis

Gingivitis is een lichte tandvleesontsteking, waarbij het tandvlees rood van kleur wordt en bij aanraking gaat bloeden. Dit wordt mede veroorzaakt door voedselresten (tandplaque) die op de tanden achterblijven na onjuist poetsen. Deze ontsteking is met goede mondhygiëne volledig te genezen. U hoeft alleen een goede mondhygiëne instructie te krijgen, om levenslang plezier te hebben van uw eigen tanden en kiezen.

Wanneer u goed leert poetsen en interdentaal (tussen de tanden) gaat reinigen kan deze ontsteking weer volledig overgaan. Echter, het tandvlees raakt al binnen 24 uur ontstoken door de aanwezigheid van de tandplaque, maar heeft zo'n 1 à 2 weken nodig om weer gezond te worden. Vandaar dat u altijd dagelijks zo goed mogelijk de mond moet reinigen.

Parodontitis

Blijft de tandplaque langer zitten, dan kan deze hard worden (tandsteen) door stoffen uit het speeksel. De tand wordt steeds ruwer waardoor het tandvlees steeds erger geïrriteerd raakt. Afhankelijk van de eigen afweer kan er dan een zware tandvleesontsteking (parodontitis) ontstaan. Bij parodontitis  is behalve het tandvlees ook het kaakbot aangetast. Dit kan uit eindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen. Dit komt omdat het tandvlees zal gaan wijken, waardoor er een diepere ruimte ontstaat tussen uw tand en tandvlees. De vezeltjes die uw tand of kies vasthouden gaan verloren, en uiteindelijk kunnen de stoffen die de bacteriën die in de tandplaque zitten uitscheiden voor botverlies zorgen. Als de vezeltjes en het kaakbot afgebroken worden, verliest de tand of kies zijn steun en zal uiteindelijk los komen te staan en tenslotte verloren gaan.

Vroegtijdig herkennen van gingivitis is van belang om de parodontitis te voorkomen.

Pocket

De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees is in de gezonde situatie maximaal 3mm diep. Bij een gingivitis kan de pocket door zwelling van het tandvlees zo’n 4mm diep worden. Als er sprake is van parodontitis kan dit oplopen tot een pocket van 4 tot wel12mm. Doordat de tandplaque en tandsteen zich nu onder het tandvlees bevindt kunt u er zelf niet meer bij met poetsen. De mondhygiënist zal de pocket moeten reinigen, voordat er genezing kan plaatsvinden.