Roken

Roken heeft erg veel invloed op de algemene gezondheid en op de mondgezondheid. Er vindt bij rokers minder doorbloeding plaats van het tandvlees, waardoor de eigen afweer minder kans heeft om een tandvleesontsteking te voorkomen.

Kleine uitvoergangetjes van speekselklieren in de mond raken verstopt door de nicotine, waardoor het speeksel minder kans heeft om de voedselresten uit de mond weg te spoelen.

De nicotineaanslag zorgt voor een ruwer oppervlak, waardoor plaque en tandsteen meer kans krijgen zich te hechten. Door meer plaque en tandsteen zal er makkelijker een tandvleesontsteking ontstaan.

Rokers reageren slechter op de initiële behandeling of een antibioticakuur dan niet rokers. Bij de toekomstige plaatsing van implantaten of de aanwezigheid van implantaten wordt roken ten sterkste ontraden, om de kans op niet aanslaan van het implantaat of eventuele complicaties te verkleinen.

Voor een goede mondgezondheid is het aan te raden niet te roken. Uw mondhygiënist kan u ook bij het stoppen met roken ondersteunen en motiveren.